Operation Stallkatt, Dag 1

Det krävdes en hel del förberedelser för att kunna genomföra det hela på ett så bra och effektivt sätt som möjligt.
Vi började med ett upprop till alla goda krafter på internet, genom vår grupp på facebook, andra facebook-grupper och diverse forum där vi är aktiva.
Vi skrev också till alla vi tidigare haft kontakt med, och som antingen är eller har varit akuthem, personer som köpt katt av oss, och naturligtvis alla som tidigare anmält sig som frivilliga chaufförer och aktivister.
Under veckan fram till genomförandet gjorde vi listor över vilka som kunde ställa upp med vad och när.
Veterinären kontaktades, så att vi visste att alla katter vi fångade kunde bli undersökta, vaccinerade och i förekommande fall kastrerade.
Vi tackar speciellt Annette Wiholm Zander på Sjöstadens Veterinärklinik (Lugnets allé 65, Hammarby Sjöstad Tel: 08-6411730 ) för all hjälp och stöd med både råd och dåd.
Vi samlade sedan ihop fällor och transportburar, och såg till att allt fanns på plats innan vi började.


Vid 8 samlades vi denna lite dimmiga lördagmorgon.
Teamet delades i flera grupper, eftersom loftet är ganska stort. Två infångningsgrupper tog hand om var sin ände, och stationerades 15 m. från fällorna, med snören för att kunna fjärrutlösa.

Det tog inte mer än en kvart innan den första katten var infångad och placerad i en transportbur. Till vårt förfogande hade vi 20 transportburar, som alla var numrerade.


Nu rasade katterna in i en strid ström. Plötsligt hittade vi en liten kull på tre ungar som ingen i stallet kände till fanns. De var ca 4 veckor gamla, och uppenbarligen dikatter.
Nu började ett intensivt letande efter mamman till dessa små, men hon stod ingenstans att finna.

Vid elvateden hade vi fångat in sammanlagt 12 katter, men ingen av dem bedömdes vara vuxen. En i gruppen har en dimamma med flera 9-10 veckors ungar som fortfarande diar, så vi tog ett snabbt beslut att de tre små skulle komma med henne hem i ett försök att få hennes mamma att bli fostermamma. I annat fall var hon villig att försöka nappföda dem till de är tillräckligt stora att klara sig. Idag söndag har vi fått veta att det gått bra, och att ungarna och mamman accepterat varandra.


Efter själva infångandet var vi två stycken som åkte till veterinären med hela fångsten.

Hos Sjöstaden, http://www.sjostadensvetpraktik.se/, undersöktes och vaccinerades alla. Fyra av dem var så stora och mogna att vi beslöt att kastrera dem direkt. Det var nu vi gjorde en lite otäck upptäckt: Två av de katter vi skulle kastrera visade sig vara fjolårets ungar som nu till och med fått ungar, en av dem var troligen mamma till de tre funna bebisarna. Hon var nu redan sövd, och eftersom vi inte vill utsätta en katt för den här chocken igen, och hennes ungar hade ju redan omhändertagits, så kastrerades hon.

Efter veterinärbehandlingen hade vi nu början av resultatet: 7 ungkatter och kattungar som skulle till sina akuthem, och två vuxna katter som skulle till efterbehandling och övervakning innan de kan återbördas till stallet. Föreningen Djurhjälpen i Vaxholm har tagit sig an detta.  Tack för det!

Tre av ungarna, en ca halvåret gammal hona som kastrerades, och två 10-12 veckors hanar hamnade i ett akuthem i Skarpnäck. De har ännu inte fått något namn, utan heter bara Stallkatt 32, Stallkatt 35 och Stallkatt 40.
Du kan följa dem under länkarna.

Två av de yngre killarna fick namnen Hank och Steve, och är förnärvarande söderki(s)sar.

En liten kaxig sköldpaddsfärgad dam, var den enda vi hade lite problem med hos veterinären. Hon var enormt kaxig, med rätt mycket attityd, och rymde ur våra händer, försökte vända uppoch ned på hela mottagningen, och gömde sig slutligen under ett luftkonditioneringsaggregat. Efter lite lirkande fick vi tillbaka henn i buren och hon fick sin spruta. Gott gry i den bönan, så hon fick namnet Spader Dam, och hamnade på Lilla Essingen, där akuthemmet ser det som en trevlig utmaning att omdana henne till en social sällskapsdam istället för ett väsande, fräsande och spottande monster.

Den siste att placeras var en lite större hane som också kastrerades. Han hamnar i Sollentuna hos en av våra tidigare akutkatter som känner sig ensam, och behöver sällskap. Han har fått namnet Rabalder.

Vi tackar alla som ställt upp så här långt, och ser fram mot ännu en lyckad fångstdag på måndag.


Kommentarer
Postat av: anebit

Toppenbra jobbat tjejer och killar!

Håller tummarna på måndag.

anebit på Hittekatter

2010-09-12 @ 17:40:10
Postat av: Helena

Vilka hjältar & hjältinnor!

2010-09-13 @ 08:11:23
Postat av: Alexej/Alexandra

Fantastiskt!!!

2010-09-15 @ 22:24:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0